Csoportos Coaching

Csoportos Coaching – Mire Jó, Mikor Használható?

Nagyon sokszor lehet igĂ©nye egy cĂ©gnek, vĂĄllalatnak, vagy bĂĄrmilyen közössĂ©gnek igĂ©nye arra, hogy csoportkĂ©nt oktassĂĄk Ƒket – erre jĂł a csoportos coaching, group coacing. MĂ©gis, mit vĂĄrhatunk tƑle – miĂ©rt hatĂ©kony technika, ha közös fejlƑdĂ©sre, strukturĂĄlt tanulĂĄsra lenne szĂŒksĂ©g? Milyen ĂĄrakon dolgoznak a csoportos trĂ©nerek MagyarorszĂĄgon, kiknek Ă©rdemes igĂ©nyebe vennie ezt a szolgĂĄltatĂĄst? Rövid Ă­rĂĄsunkban bemutatjuk a legfontosabb tudnivalĂłkat a tĂ©mĂĄban.

Mik a csoportos coach feladatai?

A TEAM COACH FELADATAIKONRKÉT PROBLÉMÁKÁRAK ÉS DÍJAKHATÉKONYSÁGÁNAK OKASZÜKSÉGES ALKALOMSZÁMHATÉKONY SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

Csoportos Coaching - Mire JĂł?

A csoportos coach olyan szakember, aki csoportokat segĂ­t fejleszteni Ă©s optimalizĂĄlni a szervezeti vagy szemĂ©lyes szinten. Feladatai közĂ© tartozik a csoportdinamika elemzĂ©se Ă©s tĂĄmogatĂĄsa, valamint a csoporttagok közötti hatĂ©kony kommunikĂĄciĂł Ă©s egyĂŒttmƱködĂ©s elƑsegĂ­tĂ©se. A group coach tevĂ©kenysĂ©ge sorĂĄn kĂŒlönbözƑ mĂłdszereket alkalmaz, hogy tĂĄmogassa a csoportok fejlƑdĂ©sĂ©t Ă©s hatĂ©konysĂĄgĂĄt.

Az egyik fƑ feladatköre a csoportcĂ©lok tisztĂĄzĂĄsa Ă©s azokra valĂł fĂłkuszĂĄlĂĄs segĂ­tĂ©se. A szakember segĂ­t a csoporttagoknak azonosĂ­tani Ă©s megfogalmazni a közös cĂ©lokat, valamint kidolgozni a terveket ezek elĂ©rĂ©sĂ©re.

A csoportdinamika elemzése is fontos szerepet jåtszik a csoportos coachingban. A coach figyeli a csoportban zajló interakciókat, az egyes tagok viselkedését és az esetleges konfliktusokat, majd segít azok konstruktív kezelésében.

A kommunikĂĄciĂł fejlesztĂ©se is kulcsfontossĂĄgĂș szerepet jĂĄtszik a group coach feladatai között. A hatĂ©kony kommunikĂĄciĂł elƑsegĂ­ti az informĂĄcióåramlĂĄst Ă©s az ötletek megosztĂĄsĂĄt a csoporttagok között, ezĂĄltal hozzĂĄjĂĄrulva a csoport teljesĂ­tmĂ©nyĂ©nek javĂ­tĂĄsĂĄhoz.

A tean coach a csoporttagok szemĂ©lyes fejlƑdĂ©sĂ©t is tĂĄmogatja, elƑsegĂ­tve az egyĂ©ni erƑssĂ©gek kiaknĂĄzĂĄsĂĄt Ă©s a fejlesztendƑ terĂŒletek azonosĂ­tĂĄsĂĄt.

A csoportok közötti bizalom Ă©s egyĂŒttmƱködĂ©s Ă©pĂ­tĂ©se is fontos cĂ©l. A team coach facilitĂĄlja a kapcsolatok erƑsĂ­tĂ©sĂ©t, Ă©s segĂ­t a konstruktĂ­v csoportszellem kialakĂ­tĂĄsĂĄban.

VĂ©gĂŒl, a szakember segĂ­t az esetleges konfliktusok kezelĂ©sĂ©ben Ă©s feloldĂĄsĂĄban, elƑsegĂ­tve a harmonikusabb csoportdinamikĂĄt Ă©s a hatĂ©konyabb egyĂŒttmƱködĂ©st.

Konkrétan milyen problémåk esetén szokott hatékony lenni a csoportos coaching?

A folyamat hatĂ©kony lehet kĂŒlönbözƑ problĂ©mĂĄk kezelĂ©sĂ©ben Ă©s a csoportok teljesĂ­tmĂ©nyĂ©nek optimalizĂĄlĂĄsĂĄban. ElsƑkĂ©nt, amikor a csoportban hiĂĄnyzik az egyĂŒttmƱködĂ©s Ă©s a hatĂ©kony kommunikĂĄciĂł, a team coaching segĂ­thet az interakciĂłk javĂ­tĂĄsĂĄban. Ez a problĂ©ma gyakran akkor merĂŒl fel, amikor a csoporttagok nem Ă©rtik egymĂĄs szĂŒksĂ©gleteit vagy cĂ©lokat, Ă©s a coach segĂ­thet a kölcsönös megĂ©rtĂ©s kialakĂ­tĂĄsĂĄban.

A konfliktuskezelĂ©s terĂ©n a coaching is hatĂ©kony. Amikor a csoportban feszĂŒltsĂ©gek vagy nĂ©zeteltĂ©rĂ©sek merĂŒlnek fel, a coach facilitĂĄlhatja a konstruktĂ­v pĂĄrbeszĂ©det Ă©s segĂ­thet a konfliktusok feloldĂĄsĂĄban, elƑsegĂ­tve a harmonikusabb egyĂŒttmƱködĂ©st.

A csoportmunka sorĂĄn jelentkezƑ szerepkonfliktusok vagy feladatok terĂ©n tapasztalt nehĂ©zsĂ©gek esetĂ©n a team coaching segĂ­thet a szerepek tisztĂĄzĂĄsĂĄban Ă©s a feladatok hatĂ©konyabb vĂ©grehajtĂĄsĂĄban. A coach tĂĄmogathatja a csoportot a feladatok közötti munkamegosztĂĄs Ă©s felelƑssĂ©gek egyensĂșlyĂĄnak megteremtĂ©sĂ©ben.

A vĂĄltozĂĄsi folyamatok esetĂ©n is a team coaching szerepe kiemelkedƑ. Amikor a csoportnak alkalmazkodnia kell a vĂĄltozĂł körĂŒlmĂ©nyekhez vagy Ășj stratĂ©giĂĄkhoz, a coach segĂ­thet a csoporttagoknak az Ășj helyzethez valĂł alkalmazkodĂĄsban Ă©s a vĂĄltozĂĄsok hatĂ©kony bevezetĂ©sĂ©ben.

A csoportok közötti kommunikĂĄciĂłs problĂ©mĂĄk vagy konfliktusok esetĂ©n a csoportos munka szintĂ©n hatĂ©kony lehet. A coach facilitĂĄlhatja a csoportok közötti hatĂ©kony kommunikĂĄciĂłt Ă©s segĂ­thet a kölcsönös megĂ©rtĂ©s kialakĂ­tĂĄsĂĄban, elƑsegĂ­tve a harmonikusabb egyĂŒttmƱködĂ©st Ă©s eredmĂ©nyesebb csoportmunkĂĄt.

Mi az, ami mår nem a szakember hatåsköre?

Csoportos FoglalkozĂĄsok - KĂ©peken

A team coach szakember hatĂĄsköre korlĂĄtozott bizonyos terĂŒleteken, Ă©s vannak olyan feladatok, amelyek nem tartoznak a kompetenciĂĄi közĂ©. ElƑször is, a szakember nem helyettesĂ­theti a jogi tanĂĄcsadĂł vagy HR szakember szerepĂ©t. A jogi vagy etikai kĂ©rdĂ©sek kezelĂ©se, munkajogi ĂŒgyek vagy szervezeti szabĂĄlyozĂĄsok azok a terĂŒletek, ahol a coachnak nincs megfelelƑ szakĂ©rtelme.

Neki nem feladata a szervezet stratĂ©giai irĂĄnyĂ­tĂĄsa vagy vezetĂ©se. A vĂĄllalatok szintjĂ©n zajlĂł stratĂ©giaalkotĂĄs, ĂŒzleti tervezĂ©s Ă©s vezetƑi döntĂ©shozatal olyan funkciĂłk, amelyek nem tartoznak a feladatai hatĂĄskörĂ©be. A szakember nem vehet rĂ©szt a szervezet makroszintƱ ĂŒgyeiben.

A szakember nem teheti meg az orvosi vagy pszicholĂłgiai diagnĂłzis felĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt, Ă©s nem helyettesĂ­theti a szakmai terapeuta vagy pszicholĂłgus szerepĂ©t. A mentĂĄlis egĂ©szsĂ©gĂŒgyi problĂ©mĂĄk vagy pszicholĂłgiai kihĂ­vĂĄsok esetĂ©n a csoportos coachnak ajĂĄnlott mĂĄs szakemberekhez irĂĄnyĂ­tani a csoporttagokat.

A konkrĂ©t szakmai terĂŒleteken valĂł mĂ©lyebb szaktudĂĄs, pĂ©ldĂĄul egy adott iparĂĄg vagy technikai terĂŒlet, nem a team coach hatĂĄskörĂ©be tartozik. Az ilyen specifikus szakmai terĂŒleteken valĂł fejlƑdĂ©shez mĂĄs szakĂ©rtƑk, trĂ©ningek Ă©s oktatĂĄsok szĂŒksĂ©gesek.

VĂ©gĂŒl, a coachnak nincs befolyĂĄsa a szervezeti struktĂșrĂĄra vagy a vezetƑi beosztĂĄsokra. Az ilyen magas szintƱ szervezeti döntĂ©sek Ă©s vĂĄltozĂĄsok az ĂŒzleti vezetĂ©s hatĂĄskörĂ©be tartoznak, Ă©s nem a team coach feladata.

MiĂ©rt hatĂ©kony a közös fejlƑdĂ©s?

BejelentkezĂ©s - ElsƑ KonzultĂĄciĂł Ingyenes

A közös, egyĂŒtt fejlƑdĂ©s alapĂș team coaching hatĂ©konysĂĄgĂĄt szĂĄmos tĂ©nyezƑ magyarĂĄzza meg. ElƑször is, a közös coachingnak ez a formĂĄja lehetƑvĂ© teszi a rĂ©sztvevƑk szĂĄmĂĄra, hogy egymĂĄstĂłl tanuljanak Ă©s ötleteket cserĂ©ljenek. A kĂŒlönbözƑ tapasztalatokkal Ă©s nĂ©zƑpontokkal rendelkezƑ csoporttagok diverzitĂĄsa gazdagabb tanulĂĄsi környezetet teremt, ami elƑsegĂ­ti a kreativitĂĄst Ă©s az innovĂĄciĂłt.

A közös fejlƑdĂ©s sorĂĄn a csoporttagok kölcsönösen tĂĄmogatjĂĄk egymĂĄst, Ă©s egy erƑs tĂĄmogatĂł közössĂ©g kialakĂ­tĂĄsa rĂ©vĂ©n növelik az egyĂ©ni fejlƑdĂ©si lehetƑsĂ©geket. A csoporttagok közötti kölcsönös tĂĄmogatĂĄs Ă©s ösztönzĂ©s hozzĂĄjĂĄrul a motivĂĄciĂł növelĂ©sĂ©hez, Ă©s segĂ­t ĂĄthidalni az esetleges nehĂ©zsĂ©geket vagy akadĂĄlyokat.

A közös folyamatban valĂł rĂ©szvĂ©tel elƑsegĂ­ti az interperszonĂĄlis kĂ©szsĂ©gek fejlƑdĂ©sĂ©t. A csoporttagoknak lehetƑsĂ©gĂŒk van gyakorolni a hatĂ©kony kommunikĂĄciĂłt, konstruktĂ­v visszajelzĂ©s adĂĄsĂĄt Ă©s elfogadĂĄsĂĄt, valamint az egyĂŒttmƱködĂ©st Ă©s csapatmunkĂĄt.

Az egyĂŒttmƱködĂ©sre Ă©s egyĂŒttes fejlƑdĂ©sre összpontosĂ­tĂł csoportok elƑsegĂ­tik a kölcsönös felelƑssĂ©gvĂĄllalĂĄst Ă©s elkötelezettsĂ©get. A csoporttagok egy közös cĂ©l felĂ© haladva erƑsĂ­thetik egymĂĄsnak a fejlƑdĂ©si terveikhez valĂł hƱsĂ©gĂŒket, Ă©s segĂ­thetik egymĂĄst a kitartĂĄs Ă©s motivĂĄciĂł fenntartĂĄsĂĄban.

VĂ©gĂŒl, a közös fejlƑdĂ©sre összpontosĂ­tĂł csoportokban törtĂ©nƑ rĂ©szvĂ©tel hozzĂĄjĂĄrul a csoporttagok szemĂ©lyes Ă©s szakmai hĂĄlĂłzatĂĄnak kialakĂ­tĂĄsĂĄhoz. Az ilyen csoportok kivĂĄlĂł alkalmat teremtenek a kapcsolatĂ©pĂ­tĂ©sre Ă©s a tudĂĄsĂĄtadĂĄsra, amelyek hosszĂș tĂĄvon is tĂĄmogathatjĂĄk a csoporttagok karrierjĂ©t Ă©s fejlƑdĂ©sĂ©t.

HĂĄny csoportos ĂŒlĂ©sre lesz szĂŒksĂ©g?

ElƑadĂĄs - KĂ©peken

A group coaching ĂŒlĂ©seinek szĂĄmĂĄt szĂĄmos tĂ©nyezƑ befolyĂĄsolja, Ă©s nem lehet egyetlen ĂĄltalĂĄnos szĂĄmot megadni. Az egyedi igĂ©nyek, a csoporttagok fejlettsĂ©gi szintje, a csoport cĂ©ljai Ă©s a coaching program terjedelme mind-mind meghatĂĄrozzĂĄk a szĂŒksĂ©ges ĂŒlĂ©sek mennyisĂ©gĂ©t. ÁltalĂĄban azonban a csoportos foglalkozĂĄs hosszabb tĂĄvĂș folyamat, amely szokott több hĂłnapot vagy akĂĄr Ă©vet is igĂ©nyelni.

A csoportok mĂ©retĂ©nek szerepe van a szĂŒksĂ©ges ĂŒlĂ©sek szĂĄmĂĄban. Nagyobb csoportok esetĂ©n a coachnak több idƑre Ă©s erƑfeszĂ­tĂ©sre lehet szĂŒksĂ©ge az egyĂ©ni szĂŒksĂ©gletek figyelembevĂ©telĂ©hez Ă©s a hatĂ©kony csoportdinamika kialakĂ­tĂĄsĂĄhoz.

A csoporttagok fejlƑdĂ©si cĂ©ljai Ă©s a coaching fĂłkusza is befolyĂĄsolja a szĂŒksĂ©ges ĂŒlĂ©sek szĂĄmĂĄt. Ha a csoport tagjai egyĂ©ni kĂ©szsĂ©geik vagy terĂŒleteik fejlesztĂ©sĂ©re összpontosĂ­tanak, akkor több idƑre lehet szĂŒksĂ©g a vĂĄltozĂĄsok elĂ©rĂ©sĂ©hez.

Az ĂŒlĂ©sek rendszeressĂ©ge szintĂ©n meghatĂĄrozĂł tĂ©nyezƑ. Heti vagy kĂ©theti rendszeressĂ©gƱ ĂŒlĂ©sek lehetnek hatĂ©konyabbak az ĂĄllandĂł fejlƑdĂ©s fenntartĂĄsa szempontjĂĄbĂłl, mĂ­g havi ĂŒlĂ©sek esetĂ©n a folyamat lassabb lehet.

A csoportos foglalkozĂĄs folyamatĂĄnak Ă©rtĂ©kelĂ©se is szĂŒksĂ©ges a szĂŒksĂ©ges ĂŒlĂ©sek szĂĄmĂĄnak meghatĂĄrozĂĄsĂĄhoz. Az idƑvel törtĂ©nƑ rendszeres Ă©rtĂ©kelĂ©s lehetƑsĂ©get ad a coachnak Ă©s a csoporttagoknak, hogy kiĂ©rtĂ©keljĂ©k a fejlƑdĂ©st Ă©s mĂłdosĂ­tsĂĄk a coaching programot szĂŒksĂ©g esetĂ©n.

VĂ©gĂŒl, a group coaching ĂŒlĂ©seinek szĂĄma a csoporttagok aktĂ­v rĂ©szvĂ©telĂ©tƑl Ă©s elkötelezettsĂ©gĂ©tƑl is fĂŒgg. A rĂ©sztvevƑk elhivatottsĂĄga Ă©s nyitottsĂĄga kulcsfontossĂĄgĂș a team coaching hatĂ©konysĂĄgĂĄban Ă©s az elĂ©rhetƑ eredmĂ©nyek szĂĄmĂĄban.

Árak Ă©s dĂ­jak – mire szĂĄmĂ­thatunk?

A coaching ĂĄrai vĂĄltozatosak Ă©s szĂĄmos tĂ©nyezƑtƑl fĂŒggenek. Az egyik meghatĂĄrozĂł tĂ©nyezƑ a coach tapasztalata Ă©s hĂ­rneve. Tapasztalt, elismert szakemberek ĂĄltalĂĄban magasabb ĂłradĂ­jakat szĂĄmĂ­thatnak fel, mivel szĂ©leskörƱ tudĂĄssal Ă©s eredmĂ©nyekkel rendelkeznek a terĂŒleten. ÁltalĂĄnossĂĄgban vĂ©ve kijelenthetƑ, hogy a csoportos foglalkozĂĄsok ĂĄra 20.000 - 70.000 Ft között mozog ĂłrĂĄnkĂ©nt MagyarorszĂĄgon.

A coaching tĂ­pusa Ă©s terjedelme is befolyĂĄsolja az ĂĄrakat. Az egyĂ©ni, szemĂ©lyre szabott csoportos programok gyakran magasabb költsĂ©ggel jĂĄrnak, mivel azok a csoport specifikus igĂ©nyeire Ă©s fejlesztĂ©si terĂŒleteire összpontosĂ­tanak. Csoportos vagy online coaching lehetƑsĂ©gek ĂĄltalĂĄban kedvezƑbb ĂĄrakkal rendelkeznek.

A coaching idƑtartama Ă©s gyakorisĂĄga szintĂ©n hatĂĄssal van az ĂĄrakra. HosszĂș tĂĄvĂș coaching programok, amelyek több hĂłnapig vagy Ă©vekig tartanak, ĂĄltalĂĄban magasabb költsĂ©gekkel jĂĄrnak, mĂ­g rövid tĂĄvĂș, specifikus problĂ©mĂĄkra összpontosĂ­tĂł ĂŒlĂ©sek lehetnek költsĂ©ghatĂ©konyabbak.

Az elĂ©rhetƑsĂ©g Ă©s a földrajzi helyszĂ­n is szĂĄmĂ­t. A közös coachok ĂĄrainak kĂŒlönbsĂ©gei rĂ©giĂłk Ă©s orszĂĄgok között eltĂ©rhetnek, Ă©s a nagyvĂĄrosokban dolgozĂł coachok gyakran magasabb ĂĄrakkal szĂĄmolnak fel a nagyobb kereslet miatt.

Az ĂĄrakat befolyĂĄsolja a coaching hozzĂĄadott Ă©rtĂ©ke is. Ha a csoportos coaching magĂĄban foglalja az egyĂ©ni Ă©rtĂ©kelĂ©seket, erƑssĂ©g- Ă©s fejlƑdĂ©si terĂŒletek azonosĂ­tĂĄsĂĄt, valamint egyedi tervet a fejlƑdĂ©sre, az ĂĄrak ennek megfelelƑen magasabbak lehetnek.

Fontos figyelembe venni, hogy a csoportos munka jelentƑs befektetĂ©s a csoport Ă©s az egyĂ©nek fejlƑdĂ©sĂ©ben, Ă©s az ĂĄrakat a coaching folyamatĂĄnak komplexitĂĄsa Ă©s a coach szakĂ©rtelme is befolyĂĄsolja.

Miért érdemes minket vålasztani?

Ha szeretnĂ©l megfelelƑ ĂŒzleti partnert talĂĄlni közös coaching foglalkozĂĄsokra, akkor az lesz a legfontosabb, hogy olyan emberekkel dolgozz egyĂŒtt, akik kellƑ szakmai felkĂ©szĂŒltsĂ©ggel rendelkeznek a feladatra, valamint, megfelelƑ empĂĄtiĂĄval rendelkeznek. AmiĂ©rt Ășgy gondoljuk, hogy ideĂĄlis ĂŒzleti partnerkĂ©nt tudunk a rendelkezĂ©setekre ĂĄllni:

  • Csapatunk eltĂ©rƑ szakmai hĂĄttĂ©rrel Ă©s kĂ©pesĂ­tĂ©sekkel rendelkezƑ coach szakemberekbƑl ĂĄll, akik a szervezeti Ă©let valamennyi terĂŒletĂ©n megfelelƑ jĂĄrtassĂĄggal rendelkeznek. Ennek köszönhetƑen nagyon nagy esĂ©llyel van megfelelƑ szakemberĂŒnk szĂĄmotokra
  • Az elsƑ beszĂ©lgetĂ©s, mely felmĂ©rƑ jellegƱ, teljesen ingyenes Ă©s dĂ­jmentes, valamint nem jĂĄr kĂŒlön kötelezettsĂ©gekkel, akkor fogunk egyĂŒtt dolgozni, ha meggyƑzƑnek talĂĄltok minket szakmailag
  • KizĂĄrĂłlag olyan technikĂĄkkal Ă©s mĂłdszerekkel dolgozunk, amelyek mĂĄr szĂĄmos vĂĄllalatnĂĄl Ă©s cĂ©gnĂ©l sikeresen bevĂĄltak Ă©s a visszajelzĂ©sek szerint hatĂ©konyan mƱködnek
  • Nincs kötelezƑen igĂ©nybe veendƑ alkalomszĂĄm, mindig addig mƱködĂŒnk egyĂŒtt, amĂ­g Ășgy Ă©rezzĂŒk, hogy szĂĄmotokra kifizetƑdƑ a közös egyĂŒttmƱködĂ©s

BejelentkezĂ©s - ElsƑ KonzultĂĄciĂł Ingyenes

Ügyfeleink mondták

Mit mondtak rĂłlunk klienseink?

SzĂĄmtalan olyan cĂ©gvezetƑvel, vĂĄllalkozĂłval, valamint magĂĄnszemĂ©llyel dolgozunk egyĂŒtt, akik visszatĂ©rƑ ĂŒgyfeleinkkĂ© vĂĄltak, Ă©s maximĂĄlisan elĂ©gedettek voltak a teljesĂ­tmĂ©nyĂŒnkkel.

Ingyenes elsƑ konzultáció!

BejelentkezĂ©s - ingyenes elsƑ konzultĂĄciĂł. 24 ĂłrĂĄn belĂŒl vĂĄlaszolunk, 48 ĂłrĂĄn belĂŒl tudunk fogadni.

Copyright ©2024 - 360 Coaching - Minden jog fenntartva!