Life Coaching

Life Coaching ‚Äď Mire J√≥, Mikor Haszn√°lhat√≥?

Mindannyian ker√ľlhet√ľnk olyan helyzetbe, amikor egy neh√©z d√∂nt√©st kellene meghoznunk. Ilyenkor a life coach szakember lehet seg√≠ts√©g√ľnkre ‚Äď ŇĎ az, aki megfelelŇĎ t√°mogat√°st ny√ļjt, hogy a szem√©lyes d√∂nt√©shozatalunk min√©l ink√°bb hat√©konny√° v√°ljon. Nagyon sokszor fordul elŇĎ, hogy bizony j√≥l j√∂nne egy k√ľlsŇĎ szeml√©lŇĎ, harmadik f√©l, aki pontosan k√©pes √°tl√°tni a helyzet√ľnket, √©s visszajelz√©st adni arra vonatkoz√≥an, hogy vajon j√≥ ir√°nyba megy√ľnk-e, vagy sem. √ćr√°sunkban bemutatjuk, hogy mire j√≥ a life coaching, √©s hogy milyen helyzetekben √©rdemes a szakember seg√≠ts√©g√©t k√©rni.

Mik a life coach feladatai?

A LIFE COACH FELADATAIKONRK√ČT PROBL√ČM√ĀK√ĀRAK √ČS D√ćJAKSZ√úKS√ČGES ALKALOMSZ√ĀMSZ√úKS√ČGES ALKALOMSZ√ĀMHAT√ČKONY SEG√ćTS√ČGNY√öJT√ĀS

Life Coaching - Mire Jó

Amikor azt mondja valaki, hogy ‚Äělife coach‚ÄĚ, sokan azonnal az √©letvezet√©si tan√°csad√°sra asszoci√°lnak. Ebben van is valamennyi igazs√°g‚Äď hiszen, a szakember √©letvezet√©si neh√©zs√©gek, szem√©lyes d√∂nt√©shozatalok sor√°n tud hatalmas seg√≠ts√©get ny√ļjtani nek√ľnk. Rengeteg probl√©m√°val kereshetj√ľk meg ŇĎt, ilyenek p√©ld√°ul az al√°bbiak:

 • Karrier d√∂nt√©sek, probl√©m√°k
 • Egyens√ļly a csal√°d √©s munka k√∂z√∂tt
 • Gyermeknevel√©s, gyermekv√°llal√°s
 • Depresszi√≥, ki√©g√©s, lehangolts√°g
 • Kommunik√°ci√≥s neh√©zs√©gek
 • IdŇĎhat√©konys√°g
 • Tudatoss√°g alkalmaz√°sa √©s kialak√≠t√°sa
 • P√°rkeres√©si probl√©m√°k
 • Stresszkezel√©s
 • Motiv√°ci√≥s probl√©m√°k
 • C√©lok fel√°ll√≠t√°sa, kitŇĪz√©se
 • Szem√©lyis√©gfejlŇĎd√©s, mentor√°l√°s
 • Eg√©szs√©ges √©letm√≥d
 • T√©ves hiedelmek

Mint l√°thatjuk, nagyon sokr√©tŇĪ feladatokkal kereshetj√ľk meg a szakembert. Fontos tiszt√°ban lenni azzal, hogy a coach nem azonos a pszichol√≥gussal, m√©g akkor is, ha alapvetŇĎen sok hasonl√≥s√°g van a munkater√ľletek k√∂z√∂tt. A coach elsŇĎsorban a j√∂vŇĎre √∂sszpontos√≠t, f√≥kusz√°l, m√≠g a pszichol√≥gus a m√ļlttal foglalkozik, p√©ld√°ul traum√°kkal.

A life coach feladata elsŇĎsorban, hogy elŇĎseg√≠tse a szem√©lyes n√∂veked√©st √©s fejlŇĎd√©st. C√©lokat √°ll√≠t fel, seg√≠t ezeket a megfelelŇĎ eszk√∂z√∂kkel megval√≥s√≠tani, meg√©rtŇĎ √©s t√ľrelmes a klienseivel szemben.

Konkrétan milyen problémák esetén szokott hatékony lenni a life coaching?

Life Tanácsadás - Példa

√ćme, n√©h√°ny olyan konkr√©t probl√©ma, melyek t√©nylegesen elŇĎker√ľltek a m√ļltban klienseinkkel val√≥ munkav√©gz√©s√ľnk sor√°n.

Egy munkahelyi v√°ls√°g ut√°n kell d√∂nt√©st hozni. Valakit elbocs√°tottak a munkahely√©rŇĎl le√©p√≠t√©sek miatt, ennek k√∂vetkezt√©ben neh√©z helyzetbe ker√ľlt az illetŇĎ. Vajon j√≥ √∂tlet lenne folytatnia a karrierj√©t, vagy ink√°bb v√°ltania kellene, mert m√°s munkak√∂rrel jobban j√°rna?

Egyetem √©s OKJ k√∂z√∂tt kellett d√∂nteni.A szakk√∂z√©piskol√°ban √©retts√©gizett di√°k azon gondolkodott, hogy vajon melyikkel j√°rna jobban ‚Äď egy egyetemi m√©rn√∂ki k√©pz√©ssel, vagy egy OKJ-vel? A felvetett szempontok alapj√°n v√©g√ľl az egyetemi k√©pz√©st v√°lasztotta, √©s nem b√°nta meg d√∂nt√©s√©t.

A h√ļszas √©veiben j√°r√≥ sr√°c nem tal√°lt p√°rt mag√°nak. Nem √©rtette, hogy mi√©rt nem j√°r sikerrel, mi√©rt nem tal√°l mag√°nak t√°rsat, mi az, ami alapvetŇĎ probl√©m√°t jelent n√°la. V√©g√ľl siker√ľlt megtal√°lnunk a kommunik√°ci√≥s probl√©m√°t, √©s nem sokkal k√©sŇĎbb r√°lelt √©lete p√°rj√°ra a f√©rfi.

Az anyuka idŇĎgazd√°lkod√°sa nem volt megfelelŇĎ. Amikor az idŇĎt kellett volna beosztani, rendszeresen j√∂tt elŇĎ az a probl√©ma, hogy nincs idŇĎ arra, amire igaz√°n sz√ľks√©g lenne. M√©gis, mit kellett volna tenni annak √©rdek√©ben, hogy jelentŇĎs javul√°st √©rjen el idŇĎbeoszt√°s ter√©n?

A munkahelyi depresszi√≥ kialakult a terhel√©s alatt l√©vŇĎ vezetŇĎn√©l. Az alkalmazottak hozz√°√°ll√°sa rendk√≠v√ľl demotiv√°l√≥an hatott a vezetŇĎ beoszt√°sban dolgoz√≥ menedzserre, aki ennek k√∂sz√∂nhetŇĎen depresszi√≥ss√° v√°lt. Seg√≠tett√ľnk neki technik√°kat elsaj√°t√≠tani annak √©rdek√©ben, hogy ez ne alakuljon ki t√∂bbsz√∂r.

Az apuka nem tal√°lta meg a helyes egyens√ļlyt. A mag√°n√©let√©ben nem tal√°lta meg a csal√°dapa a megfelelŇĎ egyens√ļlyt, ez a t√ļlzott munkav√°llal√°s√°nak volt k√∂sz√∂nhetŇĎ. V√©g√ľl, siker√ľlt kompromisszumot k√∂tni, amely eredm√©nyre vezetett.

Mi az, ami már nem a szakember hatásköre?

Bejelentkez√©s - ElsŇĎ Konzult√°ci√≥ Ingyenes

Sokan szokt√°k feltenni a k√©rd√©st, hogy mik azok a probl√©m√°k, melyek m√°r nem az ŇĎ hat√°sk√∂r√©t, feladatk√∂r√©t k√©pezik? N√©h√°ny p√©lda ‚Äď hogy mikkel nem foglalkozik egy life coach:

M√©lyl√©lektan. Ez a pszichoterapeut√°k dolga, nem foglalkozik a szakember m√©lyl√©lektannal vagy pszichoszomatik√°val. Ink√°bb a gyakorlatias, val√≥s idejŇĪ probl√©m√°kon √©s azok megold√°s√°n lesz a hangs√ļly.

Traum√°k feldolgoz√°sa. A k√∂z√∂s munka sor√°n mi nem a m√ļltb√©li traum√°kon elm√©lked√ľnk, hanem a j√∂vŇĎre √∂sszpontos√≠tunk, azt tervezz√ľk √©s √©p√≠tj√ľk k√∂z√∂sen. Amennyiben s√ļlyos kor√°bbi, vagy gyerekkori trauma √©rt, m√°s szakember munk√°j√°ra lesz sz√ľks√©g.

Pontos utas√≠t√°sok. A life coach nem adhat utas√≠t√°sokat senkinek, nem Neked, sem az √©rintetteknek. Ňź elŇĎseg√≠ti harmadik f√©lk√©nt a hat√©kony d√∂nt√©shozatalt, √©s lehetŇĎs√©geket t√°r fel, viszont nem hat√°sk√∂re a pontos instrukci√≥kkal t√∂rt√©nŇĎ ell√°t√°s.

Szervez√©si munk√°k. Hab√°r lehet, hogy bizonyos szinten √©rintett szem√©lyekkel, vagy tervekkel kapcsolatos inform√°ci√≥k jutnak a birtok√°ba a seg√≠tŇĎnek, nem az ŇĎ feladata, dolga, hogy b√°rmilyen jellegŇĪ szervez√©si munk√°ban r√©szt vegye.

Fontos meg√©rteni, hogy a szakember nem ad konkr√©t tan√°csokat, hanem hat√©konyan seg√≠t abban, hogy kihozzuk saj√°t magunkb√≥l az egy√©ni potenci√°lt. A life coach k√©pz√©s csup√°n egy plusz szeml√©letet ny√ļjt a szakember alapvetŇĎ tud√°sa mell√©. A business coach szerepe picit m√°s - ŇĎ egy olyan szakember, aki az √ľzleti √©letben is j√°rtas.

Miben más, mint a pszichológiai tanácsadás?

√Čletvezet√©si Tan√°csad√°s - Mire J√≥

A life coaching sor√°n a j√∂vŇĎ √©p√≠t√©s√©n van a hangs√ļly, nem pedig a m√ļlton val√≥ mereng√©sen. Mindig az a fŇĎ c√©l, hogy elŇĎre n√©zz√ľnk, √©s hogy elŇĎre tekintve pr√≥b√°ljuk meg a probl√©m√°kat megoldani, azokra hat√©kony v√°laszt tal√°lni. A life coaching sor√°n nem ment√°lis probl√©m√°kkal vagy betegs√©gekkel foglalkozunk.

H√°ny life coaching alkalomra lesz sz√ľks√©g?

Gyakran felmer√ľlŇĎ k√©rd√©s, hogy h√°ny k√∂z√∂s alkalomra lesz sz√ľks√©g annak √©rdek√©ben, hogy a probl√©m√°ra megfelelŇĎ megold√°st tudjunk tal√°lni? Ez mindig f√ľgg az probl√©ma pontos neh√©zs√©g√©tŇĎl √©s komplexit√°s√°t√≥l. √Āltal√°noss√°gban v√©ve kijelenthetŇĎ, hogy 5-10 life coaching alkalomra lesz sz√ľks√©g ahhoz, hogy jelentŇĎs v√°ltoz√°st √©rj√ľnk el.

Nagyon fontos, hogy olyan c√©lokat tŇĪzz√ľnk ki, amelyek t√©nylegesen megval√≥s√≠that√≥ak √©s bel√°that√≥ idŇĎn bel√ľl, √©s el√©rhetŇĎek legyenek a megfelelŇĎ eszk√∂z√∂k haszn√°lat√°val. Erre a c√©lra nagyon gyakran alkalmazz√°k az √ļgynevezett S.M.A.R.T modellt, amely egy rendk√≠v√ľl hat√©kony coaching eszk√∂znek sz√°m√≠t.

√Ārak √©s d√≠jak ‚Äď mire sz√°m√≠thatunk?

Fontos szem elŇĎtt tartani, hogy minden szakember elt√©rŇĎ d√≠jaz√°ssal sz√°mol. Vannak, akik t√∂bbet, m√°sok picit kevesebbet k√©rnek el egy 60 perces alkalom√©rt, √©s a pontos √ľl√©shosszok k√∂z√∂tt is lehetnek elt√©r√©sek. A tapasztaltabb, hat√©konyabb eszk√∂z√∂kkel dolgoz√≥, sz√°mos referenci√°val rendelkezŇĎ c√©gek √©s v√°llalkoz√≥k √°ltal√°ban valamivel t√∂bbet k√©rnek √ľl√©senk√©nt.

√Āltal√°noss√°gban v√©ve kijelenthetŇĎ, hogy Magyarorsz√°gon 10-30.000 Ft-os √≥rad√≠jon dolgozik a legt√∂bb life coach szakember, k√∂r√ľlbel√ľl erre √©rdemes sz√°m√≠tanunk a k√∂z√∂s munka sor√°n.

Mi√©rt √©rdemes vel√ľnk dolgozni?

Tal√°n a legfontosabb, hogy mindig a megfelelŇĎ partnerrel kezdj el egy√ľttmŇĪk√∂dni, akivel a probl√©m√°ra megold√°st szeretn√©l tal√°lni. A szakmai felk√©sz√ľlts√©g √©s szem√©lyes megfelelŇĎs√©ge fel√ľl az is rendk√≠v√ľl fontos, hogy a k√©t f√©l megtal√°lja a k√∂z√∂s √∂sszhangot. Ami√©rt √ļgy v√©lj√ľk, hogy ide√°lis v√°laszt√°s lehet√ľnk Sz√°modra life coachk√©nt:

 • Csapatunk t√∂bb diplom√°s szakemberbŇĎl √°ll, akik elt√©rŇĎ szakmai √©s emberi h√°tt√©rrel rendelkeznek, √≠gy mindig tudunk megfelelŇĎ coachokat javasolni a k√∂z√∂s √ľl√©sekre
 • Az elsŇĎ, r√∂vid felm√©rŇĎ besz√©lget√©s teljesen ingyenes √©s nem j√°r k√∂telezetts√©ggel, akkor dolgozol vel√ľnk, ha szimpatikusnak tal√°lsz minket
 • Kiz√°r√≥lag letesztelt, hat√©kony m√≥dszerekkel dolgozunk, amelyek m√°r t√∂bb embern√©l is j√≥l bev√°ltak √©s bizony√≠tottak, √©s a visszajelz√©sek alapj√°n mŇĪk√∂dnek
 • Nincs minim√°lis alkalomsz√°m, addig fogunk egy√ľttmŇĪk√∂dni, am√≠g √ļgy √©rzed, hogy sz√°modra ez kifizetŇĎdŇĎ √©s meg√©ri

Bejelentkez√©s - ElsŇĎ Konzult√°ci√≥ Ingyenes

√úgyfeleink mondt√°k

Mit mondtak rólunk klienseink?

Sz√°mtalan olyan c√©gvezetŇĎvel, v√°llalkoz√≥val, valamint mag√°nszem√©llyel dolgozunk egy√ľtt, akik visszat√©rŇĎ √ľgyfeleinkk√© v√°ltak, √©s maxim√°lisan el√©gedettek voltak a teljes√≠tm√©ny√ľnkkel.

Ingyenes elsŇĎ konzult√°ci√≥!

Bejelentkez√©s - ingyenes elsŇĎ konzult√°ci√≥. 24 √≥r√°n bel√ľl v√°laszolunk, 48 √≥r√°n bel√ľl tudunk fogadni.

Copyright ©2024 - 360 Coaching - Minden jog fenntartva!