Vezetői (Executive) Coaching

  • Főoldal
  • Vezetői (Executive) Coaching

Vezetői (Executive) Coaching – Mire Jó, Mikor Használható?

Ha valaki sikeres vezetővé szeretne válni, fontos, hogy elsajátítsa az ehhez szükséges készségeket. A vezetői coaching pontosan ebben segít – nagyon sok cégvezető eszmél rá arra, hogy a szakmai tudás önmagában véve még nem elég, amennyiben valaki szeretne sikeres vezetővé válni. Fontos, hogy a csapattagok el tudják fogadni a kinevezett ember személyét, és hogy a közös munka kellemes, mindenki számára elfogadható hangulatban folyjon. Írásunkban összefoglaljuk, hogy mi az a vezetői coaching, és hogy mit várhatunk tőle, kiknek érdemes igénybe vennie ezt a szolgáltatást.

Mik a vezetői coach feladatai?

A VEZETŐI COACH FELADATAIKONRKÉT PROBLÉMÁKÁRAK ÉS DÍJAKA MUNKA FONTOSSÁGASZÜKSÉGES ALKALOMSZÁMHATÉKONY SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

Vezetői Coaching - Mire Jó

A vezetői (executive) coach fő feladata az, hogy támogassa és fejlessze a vezetők személyes és szakmai készségeit a vállalati környezetben. Elsődleges szerepe az egyéni teljesítmény optimalizálása és a vezetők fejlődésének elősegítése. Ehhez szorosan együttműködik a vezetővel, felméri az erősségeit és gyengeségeit, valamint segít azok kiegyensúlyozottabbá tételében.

A coach segít a vezetőnek a célok kitűzésében és azok elérésében, valamint támogatja a stratégiai gondolkodásban és döntéshozatalban. Emellett az executive coach segít az interperszonális készségek fejlesztésében, például a kommunikáció, konfliktuskezelés és csapatépítés terén. A vezető és a coach közötti bizalmon alapuló kapcsolat segíti a vezetőt abban, hogy szabadabban megoszthassa tapasztalatait és kihívásait.

A szakember részt vesz a vezető szakmai és személyes fejlődésének folyamatos értékelésében, visszajelzéseket ad, és segít a fejlesztési tervek kialakításában. Fontos szerepe van abban is, hogy támogassa a vezetőt a stressz és nyomás kezelésében, valamint az egyensúly megtalálásában a munka és a magánélet között.

A coach tehát olyan szakember, aki a vezetők személyes és szakmai fejlődésének támogatásával hozzájárul a vállalat teljesítményének javításához és a vezetők hatékonyabb működéséhez.

Konkrétan milyen problémák esetén szokott hatékony lenni a vezetői coaching?

Az executive coaching hatékony lehet számos különböző probléma kezelésében. Elsősorban azok a vezetők, akik szembe találják magukat az változó környezettel és piaci igényekkel, profitálhatnak a coaching folyamatból. Azok a vezetők, akik érzik, hogy nehézségeik vannak az időmenedzsmentben vagy a prioritások meghatározásában, szintén hasznosíthatják a coachingot.

A kommunikációs készségek hiánya vagy hatékonyságának növelése szintén gyakori ok, amiért vezetők fordulnak a a coachinghoz. Azok, akik csapatukkal vagy kollégáikkal való interakcióikban javulást keresnek, a coaching során megtanulhatnak hatékony kommunikációs stratégiákat és technikákat.

A stressz és nyomás kezelése is olyan terület, ahol ez a fajta coaching segíthet. A vezetők gyakran kerülnek nehéz helyzetekbe, és a coach segíthet az érzelmi intelligencia fejlesztésében, hogy hatékonyan kezeljék a stresszt és ne essenek ki a munka-magánélet egyensúlyából.

A vezetői coaching hasznos lehet azoknak is, akik fejleszteni szeretnék konfliktuskezelési készségeiket vagy szeretnének javítani a csapatukban zajló együttműködést. A coaching folyamata segít abban, hogy a vezetők felismerjék és megoldják azokat a kihívásokat, amelyek gátolhatják őket az optimális teljesítmény elérésében.

Mi az, ami már nem a szakember hatásköre?

Executive Coaching - Példákkal

A vezetői (executive) coachnak vannak határai, és egyes területeken nincs felhatalmazása vagy szakértelme. Először is, a coach alapvetően nem helyettesítheti a szakmai terapeuta vagy pszichológus szerepét. Azoknak a vezetőknek, akik komoly pszichológiai problémákkal vagy mentális egészségügyi kihívásokkal küzdenek, szükség lehet specifikus szakember segítségére.

A jogi vagy etikai kérdésekkel kapcsolatban a vezetői coachnak korlátozott hatásköre van. Ő nem jogi tanácsadó, és nem helyettesítheti a jogi szakértőt a vállalati jogi ügyek kezelésében. Ugyancsak nem áll rendelkezésére az etikai döntések meghozatalára, és a vezetőknek más forrásokhoz kell fordulniuk ilyen kérdések kezelése érdekében.

A coach nem HR szakember, és nem felelős a munkajogi, toborzási vagy teljesítményértékelési folyamatok kezeléséért. Ezek a funkciók más szakemberek hatáskörébe tartoznak, és a vezetőknek az adott terület szakértőivel kell együttműködniük ezekben a kérdésekben.

A vezetői coaching nem szolgál konkrét szakmai készségek fejlesztésére, például egy adott iparágban vagy technikai területen. Az ilyen specifikus szakmai területeken való fejlődéshez más tréningek és szakértők szükségesek.

Végül, a szakembernek nincs befolyása a vállalat stratégiai irányára vagy üzleti döntéseire. Az ilyen felső szintű stratégiai kérdések kezelése a vezetőség és a vállalatvezetés feladata, és a vezetői coachnak nincs beleszólása ezekbe a folyamatokba.

Miért fontos, hogy a cégvezetőnek jó személyisége legyen?

Bejelentkezés - Első Konzultáció Ingyenes

A cégvezető személyiségének fontos szerepe van a vállalat sikerében és hosszú távú fejlődésében. Elsőként is, a jó személyiség kialakítja az inspiráló vezetői modellt, ami motiválja a csapatot és növeli a munkavállalók elkötelezettségét. A karizmatikus és pozitív személyiségű vezető képes összehangolni és összetartani a csapatot a közös célok elérése érdekében.

A jó kommunikációs képességek kulcsfontosságúak egy vezető számára. A hatékony kommunikáció segít a célok és elvárások tisztázásában, valamint elősegíti a csapat együttműködését és problémamegoldó képességeit. A cégvezetőnek kiemelkedően kell tudnia kifejezni a vállalat vízióját és értékeit, ezáltal irányítva a csapatot az elérésük felé.

A jó személyiség hozzájárul a pozitív munkahelyi kultúra kialakításához. A tiszteletteljes, támogató és empátiával rendelkező vezető elősegíti a munkavállalók elégedettségét és jól-létét. Ez a pozitív munkahelyi légkör elősegíti a kreativitást, innovációt és a produktivitást.

Egy jó személyiségű vezető alkalmazkodóképességgel rendelkezik, és hatékonyan kezeli a változásokat. Az ilyen vezetők nyitottak az új ötletekre, rugalmasan kezelik a kihívásokat, és inspirálják a csapatot a változásokkal való sikeres együttműködésre.

Végül, a jó személyiségű vezető képes kiváló kapcsolatokat kialakítani az ügyfelekkel, partnerekkel és a vállalat külső érdekeltjeivel. Az ilyen kapcsolatok elősegítik a vállalat hosszú távú stabilitását és növekedését. A vezető személyisége tehát nem csupán belső, hanem külső hatásokat is gyakorol, befolyásolva a vállalat teljesítményét és hírnevét.

Hány vezetői coaching ülésre lesz szükség?

Szükséges alkalomszám

A szükséges vezetői coaching ülések száma számos tényezőtől függ, és nincs egyetlen általános válasz. Az egyedi igények, a vezető fejlesztési területei, valamint a coaching céljai mind-mind befolyásolják a szükséges ülések mennyiségét. Általában azonban a coaching folyamata nem egy rövidtávú megoldás, és egyetlen ülés sem elegendő a tartós változás eléréséhez.

A vezetői coaching általában több hónapig vagy akár évekig is eltarthat, attól függően, hogy milyen mértékű fejlődést kíván elérni a vezető. A rendszeres ülések során a coach és a vezető folyamatosan értékelik a fejlődést, és alkalmazkodnak az aktuális szükségletekhez.

Egyes vezetők esetében néhány ülés is elegendő lehet konkrét problémák vagy kihívások kezeléséhez, míg másoknál hosszabb távú fejlesztési célokat kell kitűzni. A vezetői coaching üléseinek gyakoriságát és időtartamát a kezdeti értékelés, valamint a fejlődés dinamikája határozza meg.

Fontos szempont, hogy a vezetői coaching ne csak a problémákra reagáljon, hanem a vezető hosszú távú fejlődését is támogassa. A szükséges ülésszám tehát rugalmasan változhat a coaching folyamat során, az egyéni igényekhez és a fejlődési célokhoz igazodva.

Árak és díjak – mire számíthatunk?

A vezetői (executive) coaching árát számos tényező befolyásolja, és jelentős változatosságot mutathat a piacon. Az árazás elsősorban függ a coach tapasztalatától, képesítéseitől és hírnevétől. Tapasztalt, elismert coachok általában magasabb óradíjakat számíthatnak fel, mivel széleskörű tudással és eredményekkel rendelkeznek a területen. Általánosságban véve kijelenthető, hogy a vezetőképzés Magyarországon óránként 20-50.000 Ft-ba kerül.

A coaching típusa és terjedelme is meghatározó tényező az ár kialakításában. Az egyéni, személyre szabott coaching programok gyakran magasabb költséggel járnak, mivel azok a vezető specifikus igényeire és fejlesztési területeire összpontosítanak. Csoportos vagy online coaching lehetőségek általában kedvezőbb árakkal rendelkeznek.

A coaching időtartama és gyakorisága szintén befolyásolja az árat. Hosszú távú coaching programok, amelyek több hónapig vagy évekig tartanak, általában magasabb költségekkel járnak, míg rövid távú, specifikus problémákra összpontosító ülések lehetnek költséghatékonyabbak.

Az elérhetőség és a földrajzi helyszín is számít. Az executive coachok árainak különbségei régiók és országok között eltérhetnek, és a nagyvárosokban dolgozó coachok gyakran magasabb árakkal számolnak fel a nagyobb kereslet miatt.

Végül, egyes vállalatok számára a közös coaching része lehet a szervezeti fejlesztési programnak, és az árakat ennek megfelelően alkalmazzák - ennek egy része lehet a team coaching is. Fontos azonban megjegyezni, hogy a vezetői coaching jelentős befektetés a vezetők és a vállalat jövőbeli sikerének érdekében.

Miért érdemes velünk dolgozni?

Amennyiben szeretnél megfelelő partnert találni vezetői coachingra, az lesz a legfontosabb, hogy olyan emberrel dolgozz együtt, aki megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkezik, ezen felül, kellő empátiával áll a feladataihoz, kötelezettségeihez. Amiért úgy gondoljuk, hogy ideálisak lehetünk, amennyiben vezetőfejlesztésre keresnétek üzleti partnert:

  • Csapatunk eltérő képesítésű és szakmai hátterű coachokból áll, akik valamennyi területén jártasak a szervezeti, ipari és technológiai életnek. Nagyon jó eséllyel fogunk tudni megfelelő szakembert biztosítani számotokra

  • Az első felmérő beszélgetés teljesen díjmentes és nem jár kötelezettségekkel, akkor fogunk együtt dolgozni, ha meggyőzőnek találtok minket

  • Kizárólag olyan módszereket és technikákat alkalmazunk, melyek már számos cégnél, vállalatnál hatékonyan beváltak és a visszajelzések szerint működnek

  • Nincs kötelező alkalomszám, addig működünk együtt, amíg úgy érzitek, hogy számotokra kifizetődő az együttműködés

Bejelentkezés - Első Konzultáció Ingyenes

Ügyfeleink mondták

Mit mondtak rólunk klienseink?

Számtalan olyan cégvezetővel, vállalkozóval, valamint magánszeméllyel dolgozunk együtt, akik visszatérő ügyfeleinkké váltak, és maximálisan elégedettek voltak a teljesítményünkkel.

Ingyenes első konzultáció!

Bejelentkezés - ingyenes első konzultáció. 24 órán belül válaszolunk, 48 órán belül tudunk fogadni.

Copyright ©2024 - 360 Coaching - Minden jog fenntartva!